Als je een zorgverzekering hebt, dan is een bezoek naar de fysiotherapeut geen probleem. Maar er zijn steeds minder mensen aanvullend verzekerd. Zij moeten zelf betalen voor hun sessies bij de fysio. Dat zorgt voor een gat in de markt: een goedkope fysiotherapeut.

Volgens Bjorn Weijts is hij de eerste fysio-prijsvechter in Nederland. Zijn bedrijf Budget Fysio is 30 tot 35 procent goedkoper dan de concurrentie. De eerste praktijk is 2 september in Groningen geopend. Op 4 november gaan de deuren open van de tweede locatie, in Assen.

De meeste praktijken voor fysiotherapie draaien op de vergoeding van zorgverzekeraars. Ze moeten elk jaar afwachten welke bedragen ze vergoed krijgen. Weijts heeft een meer bedrijfsmatige kijk op fysiotherapie. Hij wil zo veel mogelijk in de kosten snijden, om aantrekkelijk te zijn voor patiënten zonder aanvullende zorgverzekering. Geen duur pand, geen receptioniste, geen wachtruimte met koffiezetapparaat. Zelfs de bedrijfsauto is van het type boodschappenautootje.

Een afspraak maken met Budget Fysio kan daardoor wel lastig zijn: er is immers geen receptioniste. Vanaf volgende maand is er een externe telefooncentrale die de telefoon op moet gaan nemen voor alle praktijken.

Bedrijf: Budget Fysio

Product: goedkope fysiotherapie.

Wie: de 32-jarige Bjorn Weijts, een fysiotherapeut die 'een tijdje in de fitnesswereld heeft rondgelopen in managementfuncties'.

Hoe kwam je op het idee?

“Er is steeds meer media-aandacht voor mensen die de rekening van hun fysiotherapeut niet meer kunnen betalen. Dertien procent van Nederland is niet of beperkt aanvullend verzekerd. Zij betalen het dus uit eigen zak als ze naar de fysiotherapeut moeten. Ze volgen het advies van hun huisarts niet op omdat het te duur is. Ik vroeg me af wat je daar aan kunt doen. Het antwoord is dat je de praktijk zoveel mogelijk uitkleedt zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Ik ben toen gewoon eens wat praktijken binnengelopen en me afgevraagd 'wat kan er allemaal af?'”

En wat kan er allemaal van af?

“Onze praktijk is altijd gekoppeld aan een trainingscentrum of sporthal. Daar huurt Budget Fysio dan een wachtkamer en een behandelruimte. Er is geen receptioniste, geen leesmapjes en geen koffiezetapparaat.”

In Groningen zit de praktijk in een trainingscentrum, die in Assen in een fitnesstudio. Budget Fysio maakt gebruik van de apparaten die daar al staan.

“Veel fysiotherapeuten zitten met veel vierkante meters op dure plekken. Dat zijn hoge kosten. Je kunt je afvragen of dat bestaansrecht heeft. Ik vind van niet.”

Op dit moment werkt Weijts met vier man met een nulurencontract. Krijgen zij ook minder betaald?

“Nee, uit principe niet. Dan krijg je tweederangs therapeuten en doe je concessies aan de zorg. Daar moet je niet op beknibbelen.”

Zo groot is het prijsverschil met andere praktijken toch niet? Op de site staat dat een 'reguliere zitting' 20 euro kost, tegen 30 euro bij andere praktijken.

“Als je een à twee uur per week bij de fysio zit, dan tikt dat wel aan. Mensen die meer verdienen is dat geen punt, maar mensen die niet aanvullend zijn verzekerd, kijken kritisch naar hun uitgaven.
Bij ons kun je dan dertig euro in de week besparen. Voor hen maakt het veel uit.”

Hoe zijn de reacties van collega's?

“Mensen die ik ken of persoonlijk gesproken heb, zijn erg enthousiast. Sommigen zijn wel sceptisch of het wel een markt is, maar ze zijn wel positief. Op Twitter lees ik wel reacties van mensen die negatiever zijn. Maar dat hoort erbij als je iets nieuws op de markt zet. Ze zijn bijvoorbeeld sceptisch over kwaliteit. Nou dat mag natuurlijk, dat is alleen maar goed. De praktijken zullen zich moeten bewijzen.”

Wat publiciteit in de regionale krant en daarna reclame zorgden daar al voor meer klanten dan Weijts had verwacht. Huisartsen in de omgeving van Assen hebben ook al een aankondiging ontvangen. Sommige collega's hebben er moeite mee dat Weijts actief adverteert: “Tot 2011 was er een reclameverbod voor fysiotherapeuten. Dat is losgelaten, maar nog steeds vinden sommigen adverteren not done.”

Wat is je doel voor de toekomst?

“Het doel is landelijke dekking creëren. Daar zal wel even overheen gaan, maar mijn droom is om het in tien jaar te bereiken. Dus dat je ongeacht waar je woont naar een betaalbare praktijk kunt.”

Zelf werkt Weijts nu ook nog als therapeut in zijn eigen praktijk.

“Het idee is dat ik minder ga doen. De praktijk moet duidelijker in de markt worden gezet. Ik wil elke keer zelf de opstart doen en dan door naar de volgende.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl